Wino białe czy czerwone? Na co zwracać uwagę dobierając wino do posiłków?
Włoska tradycja podawania wina do potraw zawędrowała również do Polski. Coraz to częściej na naszych stołach gości ten szczególny trunek. Niestety, okazuje się, że rodzima wiedza dotycząca tego, jak dobierać wino do potraw nie jest nadmiernie rozbudowana. Podpowiadamy które wino pasuje do jakich posiłków.
Wino online)
Które wino serwować do przystawek?
Jeżeli zaczynamy od przystawek, najlepiej postawić na lekkie, białe wino, które powinno być poprawnie schłodzone. Od tej zasady jest jednak wyjątek: jeśli przystawki dosmaczone są octem winnym, powinno się zaserwować do nich wino czerwone.
Wino białe
Jakie wino pasuje do past?
Makarony najodpowiedniej podawać z winami wytrawnymi, które powinny być jednakże lekkie. Jeżeli makaron serwowany jest z pomidorowym, mięsnym sosem, sprawdzi się najprawidłowiej wino czerwone. W końcu takie danie można zestawić także z winem różowym.
wino bag in box
Z którym winem podawać dania rybne?
Stara zasada powiada, że do ryb najporządniej pasuje wino białe. Należałoby jednakże nie zapominać, iż nie jest to sztywna zasada. Jeżeli serwujemy gościom zupę rybną, jesteśmy w stanie podać ją z winem czerwonym. Wymóg jest niemniej jednak jeden: musi to być wino lekkie.
Z jakim winem najodpowiedniej komponuje się mięso?
W tym wypadku wiele zależy od typu mięsa. Do drobiu serwować można zarówno wino białe, jak i czerwone. Jeżeli decydujemy się na to drugie, to powinno to być wino lekkie. W wypadku kurczaka z rożna w grę wstępuje wyłącznie wino czerwone. Cielęcina ma prawo być podawana lub z młodym winem czerwonym, bądź musującym winem różowym. Jeśli na stole ma pojawić się mięso smażone, zaopatrzyć należy się w mocniejsze wino o kolorze czerwonym.