Włosi wiedzą, jak jeść. Być może w następstwie tego, że wykorzystane przez nich kompozycje są rześkie, aromatyczne i właściwe dla każdego. Schematyczna kuchnia włoska śpieszy śródziemnomorskim wzorem jedzenia – ogniskuje się na prostych, oczywistych, składnikach, co czyni ją jedną z najzdrowszych kuchni na świecie. Badania podkreślają, że korzyści przepływające ze wzoru diety śródziemnomorskiej mogą obejmować poprawę utraty wagi, poprawniejszą kontrolę poziomu cukru we krwi i zmniejszenie ryzyka depresji. Włoskie jedzenie jest również apetyczne oraz świadczy wypełnianie spiżarni potrawami, jakie nie wyłącznie smakują niesamowicie, lecz też są całe napakowane właściwościami pobudzającymi zdrowie.
włoskie jedzenie w Krakowie
Spójrz na parę poniższych czynników, które stanowią istotę kuchni włoskiej, napełnij kieliszek wina i gotuj!
Oliwa z oliwek
Jest to niemalże potrzebne wykończenie każdej włoskiej potrawy. Każde 2 łyżeczki oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia, jakie spożywa się w czasie przeprowadzania diety w stylu śródziemnomorskim, niebezpieczeństwo wystąpienia choroby sercowo-naczyniowej zmniejsza się o 10 procent. Oliwa z oliwek z pierwszego tłoczenia jest dostatnia w mononienasycone kwasy tłuszczowe, jak też witaminę E oraz inne zdrowe związki, jakie zmniejszają stan zapalny.
italian food Krakow
Pomidory z puszki
Świeże pomidory są idealne, jednak te z puszki mogą uczynić, że posiłek będzie przygotowany migiem – co jest niesłychanie ważne. Pomidory pomagają chronić nas przed poniektórymi nowotworami, schorzeniami serca i osteoporozą oraz są w stanie funkcjonować jako silne przeciwzapalne związki.
Czosnek
Czosnek ma na swoim koncie długą przeszłość zagospodarowania z racji posiadanych właściwości leczniczych. Po pierwsze, obejmuje związek o nazwie allicyna, który przysparza się do odprężenia naczyń krwionośnych (to naturalnie dzięki czemu krew może płynąć bez ograniczeń), sprawia powstawanie naczyń krwionośnych oraz zapobiega kurczeniu się płytek krwi. Związki czosnku mieszczą ze sobą jeszcze więcej korzyści: są w stanie zatrzymać wzrost komórek nowotworowych w celu asekuracji przed rakiem i zniżyć poziom glukozy we krwi w celu obniżenia ryzyka cukrzycy.